Dziś trochę o kuchni wegańskiej. Wiele osób ceni naszą kuchnię przede wszystkim za jej różnorodność. Staramy się bowiem stwarzać coraz to nowe potrawy, dopasowane nawet do najbardziej wyrafinowanych i wymagających podniebień. Ostatnio w naszej karcie menu pojawiły się ciekawe propozycje dla wegan.  Kuchnia wegańska może być naprawdę inspirująca i wyjątkowo smaczna, jeśli tylko potrafi się odpowiednio wykorzystać i połączyć różne składniki. Już dziś specjalnie dla Państwa chcę się podzielić przepisem na jedno z dań z naszej karty.

Życzę Państwu smacznego !

DSC08436

 

Kotlety z czerwonej fasoli z sałatką z marynowanych buraczków.

Kotlety z czerwonej fasoli:

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy
  • 2 cebule
  • pół pęczka natki
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • odrobina oleju kukurydzianego
  • sól
  • przyprawy według uznania
  • kilka kropli tabasco

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Odcedzoną fasolę wrzucamy do miski. Natkę kroimy drobno i wrzucamy do fasoli. Miksujemy blenderem fasolę z natką. Uzyskujemy nie do końca gładką masę i do niej dodajemy podsmażoną cebulkę, mąkę kukurydzianą i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, łyżką nabieramy jedną porcję i w dłoniach formujemy płaskie kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju aż się zarumienią.

Sałatka z marynowanych buraczków:

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 cebula czerwona
  • 12 pomidorów koktajlowych

Buraczki myjemy, gotujemy w całości. Studzimy, obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy sos, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Sos vinaigrette:

50-100 ml oliwy z oliwek

  • Sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki świeżych ziół, drobno posiekanych (rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano)
  • 1-2 łyżek musztardy francuskiej ( z całą gorczycą)
  • Ocet winny do smaku
  • 1-2 łyżek miodu
  • 50 ml wody

Mieszamy wszystkie składniki do momentu powstania jednolitego sosu.

 

Gotowe! :)

Wpis dodał(a):

Komentarze

Co myślą inni?

M_B_J_J w dniu 8 lutego 2015 o 13:08 Odpowiedz

Fantastyczny przepis! Osobiście nie jestem wegetarianką ani też weganką, ale za mięsem również nie przepadam, uwielbiam za to warzywa.
A to doskonałe rozwiązanie.
Już wiem co jutro na obiad ;)

GL w dniu 16 stycznia 2015 o 17:17 Odpowiedz

Uwielbiam taką kuchnię, jak zwykle można na Was pysznie liczyć ;-)

Zbigniew Twardy w dniu 16 stycznia 2015 o 11:10 Odpowiedz

Zapowiada się pysznie :) Co prawda nie mam dziś czasu zrobić tego wegetariańskiego kotleta, ale prawdopodobnie wpadnę na niego do Waszej restauracji :)

k-zurek@wp.pl w dniu 16 stycznia 2015 o 03:54 Odpowiedz

Byłam, widziałam, kosztowałam! :-) Wcześniej byłam wielbicielką Waszych placków ziemniaczanych z cukinią, teraz muszę przyznać, że lista rarytasów się poszerzyła! Dziękuję za przepis, jutro lecę po fasolę do sklepu! :-)

bs w dniu 15 stycznia 2015 o 15:44 Odpowiedz

Cieszę się, że jest coraz większa propozycja dań dla wegan.Nie jestem jedną z nich, ale je uwielbiam.

AgateQ w dniu 3 stycznia 2015 o 08:49 Odpowiedz

Zdrowe, smaczne, a przede wszystkim bardzo estetycznie wyglądające danie!
P.S. Uwielbiam Wasz vinaigrette :)

Asenata Pilip w dniu 30 grudnia 2014 o 14:04 Odpowiedz

Wygląda i brzmi apetycznie:)Ale zdaje się być pracochłonne. Dobrze, że można zjeść w hotelu, nie trzeba robić w domu;)

JOANNAPOGODA w dniu 6 lutego 2015 o 16:15 Odpowiedz

nie kazda potrawa która ładnie wyglada musi dobrze smakowac.lecz ta wygląda i smakuje rewelacyjnie szczerze polecam :)

Forever w dniu 22 maja 2016 o 01:12 Odpowiedz

This ariclte keeps it real, no doubt.

Odpowiedź dla AgateQ » Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Masz jakiś pomysł?