Szukacie inspiracji na lekką i pyszną przekąskę? Specjalnie dla Was dodałem do naszej karty menu całkiem nową propozycję letniej przystawki.
Chętnie podzielę się z Wami moim przepisem, dajcie znać, czy smakowało ! :)

FullSizeRender

SKŁADNIKI:

cukinia

sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine

płatki chili

ser kozi

rukola

chleb tostowy

jajko

mleko

PRZYGOTOWANIE ROLADEK:

– Cukinię obrać obieraczką do warzyw, tak aby uzyskać podłużne plasterki

– Rozgrzać patelnię grillową (lub piekarnik do 180 stopni). Cukinię posypać solą morską, świeżo mielonym pieprzem, płatkami chili oraz skropić oliwą extra vergine. Paski doprawionej cukinii układać na patelni ciasno obok siebie i grillować na dużym ogniu przez około 1 minutę z każdej strony.

– Zdjąć cukinię z patelni i przełożyć na talerz.

– Gdy cukinia będzie jeszcze ciepła układać ją na talerzu, z brzegu każdego paska układać po kawałeczku sera koziego, suszonego pomidora oraz listka rukoli. Zwijać roladki i układać na półmisku.

– Można skropić oliwą extra vergin, posypać na wierzchu solą morską i mielonym pieprzem.

PRZYGOTOWANIE TOSTÓW:

Jajko z mlekiem dobrze rozbełtać, doprawić solą. Zamaczać tosty w mieszance, smażyć na oleju z obu stron na złoto.

Gotowe roladki ułożyć na tostach lub zaserwować jako dodatek.

I GOTOWE ! SMACZNEGO !

 

Wpis dodał(a):

Komentarze

Co myślą inni?

AgateQ w dniu 18 września 2015 o 20:33 Odpowiedz

Testowałam osobiście tę przekąskę przygotowaną przez Krystiana i mimo, że podzielił się przepisem to ja nie potrafię w 100% odtworzyć tego samego smaku, dlatego tak często korzystam z kuchni Hotelu Witek :-)

Aneczka w dniu 16 września 2015 o 13:59 Odpowiedz

Aż ślinka cieknie ! MNIAM ! Świetny pomysł na dzisiejszy lunch :)

Dodaj komentarz

Masz jakiś pomysł?